נירופידבק

נוירופידבק או ביופידבק של EEG, בניגוד לביופידבק, מתבסס על מתן משוב המגיע ממערכת העצבים המרכזית, זאת ע"י חיבור אלקטרודות לקרקפת. הטיפול מכוון להשפיע ישירות על הפעילות העצבית במוח. מדידת הפעילות החשמלית משמשת כמדד התירגול.
תחום נוסף בנוירופידבק הוא תחום ה- HEG, המבוסס על חיישנים הקולטים את תוצר הלואי הנפלט בצורת חום ומשקף את זרימת הדם לאיזורים שונים במוח

המחקר בנוירופידבק החל בשנות ה- 60 עוד לפני עידן המחשבים.
בדרום קליפורניה, חוקר בשם בארי סטרמן גילה שהוא יכול "לחסן" מוחם של חתולים בפני התקפים אפילפטיים. מאוחר יותר הסתבר לו שבאותה דרך (ובמשך זמן של בין 20-30 טיפולים) ניתן גם להפחית בצורה משמעותית התקפים אפילפטיים אצל בני אדם שאינם מגיבים היטב לטיפול תרופתי.

ב- 1976 ג'ואל לובר מאוניברסיטת טנסי הצליח לסייע לתלמיד בן 11 הסובל מ- ADHD לשפר את ציוניו על-ידי חיבורו למכשיר EEG שמחזק אותו בכל פעם שהוא מפחית גלי תטא. במשך 30 השנים הבאות הוא אימן יותר מ- 1000ילדים. תוצאות עבודתו מעודדות - הוא מצא שהשיפור שהושג באמצעות נוירופידבק היה דומה בטווח הקצר לזה שהושג באמצעות ריטלין.

בשנת 2002 ד"ר מונסטרה, במחקר מבוקר, השווה 51 ילדים המקבלים ריטלין, שעורים פרטיים, הדרכת הורים וטיפול של 6 חודשים בנוירופידבק עם 49 ילדים בקבוצת ביקורת שקיבלה אותו מערך טיפול אך ללא נוירופידבק.
לטווח הקצר ניכר שיפור דומה בשתי הקבוצות, אך במעקב שנעשה 3 שנים מסיום הטיפול נמצא שלאחר שהטיפול בריטלין הופסק, רק האפקט שהושג על ידי הטיפול בנוירופידבק נשמר. 80 אחוזים מהילדים בקבוצת הנוירופידבק הורידו את מינון התרופה לפחות בחצי, בזמן שאף ילד בקבוצת הביקורת לא עשה זאת, אלא להיפך- שבעים וחמישה אחוז מהם העלו את מינון התרופה.

נהוג לסווג את גלי המח ל- 4 טווחי תדרים עיקריים: איטיים ביותר, גלי דלתא בין 4-0 הרץ, גלי תטה 7-4 הרץ, גלי אלפא 12-8 הרץ וגלי ביטא 25-12 הרץ. טווח הגלים בין 12-15 הרץ - SMR הינו טווח שמרבים להשתמש בו כמשוב בפני עצמו.

קיימים פרוטוקולים מרכזיים לאימון אנשים הפונים לטיפול נוירופידבק.כשמטפלים באפילפסיה מנסים להשיג מנסים להגביר גלי בתא ADHD ל SMR. שינוי בדפוס גלי SMR – ולעכב גלי תטא. עוד פרוטוקולים למשל :ביתא מביא לשיפור ברגולציה של העוררות. מעלים את אחוז אלפא . SMR הופעת הביתא ומעלים באופן יחסי את הטיתא שנמצא יעיל ביותר בטיפול בהתמכרויות.

למרות התוצאות המרשימות, דרושים מחקרים נוספים שיוכיחו את יעילות הטיפול, אך מסיבות מובנות, חברות התרופות הממנות רבים מהמחקרים, אינן מעוניינות להשקיע כספים במחקר נוירופידבק.