סביר להניח שגם אתם משתמשים בביופידבק בשגרה היום יומית שלכם. אתם עושים זאת כשאתם נשקלים או מודדים את החום. המשקל עלול להצביע על משקל עודף ומד החום על מחלת חום. שני המכשירים מספקים לכם מידע על מצב גופכם ומעודדים אתכם לפעול כדי לתקן אותו. מדידת חום גבוהה תגרום לכם לשכב במיטה, לשתות הרבה נוזלים ואולי אף ליטול כדור להורדת חום. עודף משקל יניע אתכם לשנות הרגלי אכילה.
ביופידבק בטיפול
מטפלים משתמשים במכשור ביופידבק משוכלל על פי אותם עקרונות בהם אתם משתמשים במשקל או במד חום. המכשור שלהם מסוגל למדוד פעילות גופנית בדרגת רגישות גבוהה בהרבה מזו שאדם יכול למדוד לבדו.
עבור המטופלים מכשיר הביופידבק עובד כמעין חוש שישי העוזר להם "לראות" ו"לשמוע" פעילות גופנית אליה אין הם מודעים, כמו מתח שרירים, דופק לב, הזעה, שינוי טמפרטורה ועוד. סוג נפוץ של ביופידבק קולט למשל איתותים חשמליים מהשרירים. המחשב מתרגם את האיתותים הללו לצליל או תמונה שיוכלו להיות מובנים על-ידי המטופלים. בטיפול ביופידבק ממוחשב המטופלים מזהים שינויים במתח השריר על ידי שינוי בצליל או בתמונה על מסך המחשב. עבור ילדים קיימים מסכים מיוחדים המותאמים לעולמם כדי לעשות את הטיפול עבורם מושך.
המתאמנים בביופידבק מודדים את יכולתם כמו קלעים צלפים הלומדים לירות למטרה. כאשר קלעי צלף מחטיא, הוא מעריך את המרחק מהמטרה ואת כיוון הטעות כדי שיוכל לתקנם בקליעה הבאה. באותו אופן המתאמנים בביופידבק מקבלים פידבק משוב חוזר המורה על יתר מתח בשרירים (למשל בשינוי האנימציה על המסך סך או עליה בעקומה בגרף).
המטפלים בביופידבק יכולים לפעול במספר דרכים על-פי צרכי ורצונות המטופלים. הם יכולים לתפקד כמאמנים המגדירים את מטרות האימון וללמד טכניקות להשגת מטרות אלו. הם יכולים להשתמש בביופידבק להשגת מטרות רחבות יותר במסגרת טיפול פסיכולוגי או לשלב את הטיפול בביופידבק עם שיטות טיפוליות אחרות.
הקשר בין מצב נפשי וגופני
הרפואה מכירה יותר ויותר מכירה הרפואה במשמעותם של מרכיבים פסיכולוגיים בהתפתחות מחלות. מחקרים מצביעים על השפעה של מתח פסיכולוגי על מחלות והתמודדות עמן כמוכגון: סרטן, מחלות לב, שינויים בלחץ דם, כאבים כרוניים ועוד. מחקרים אחרים מצביעים על כך שיש לנו יותר שליטה מכפי שחשבנו בעבר על פעולות גוף המוגדרות כ"לא רצוניות", אם כי לא שליטה בלתי מוגבלתשליטתינו הינה מוגבלת.
מטרת הטיפול בביופידבק היא לנצל עד למקסימום את יכולתנו לשליטה לשלוט על מערכות גוף שונות. מטופלים לומדים בדרך כלל טכניקות לזיהוי הנסיבות בהם מופיעים הסימפטומים שלהם. הם לומדים כיצד להימנע או להתמודד טוב יותר עם מצבי מתח. רוב המטופלים מצליחים לשנות הרגלים בעיתיים וללמוד טכניקות הרפיה ושליטה טובה יותר בגופם.
כיצד פועל הביופידבק?
מחקר רב מתבצע כיום בשטח הביופידבק. רוב המטופלים המפיקים תועלת מביופידבק הם אלו שלמדו הרפיה ושינוי התנהגות. המדענים מעריכים שהרפיה הינה מרכיב מפתח בטיפול בביופידבק של מחלות רבות, במיוחד אלו הנגרמות או מוחרפות עקב מתח.
הערכה זו מבוססת על הידוע על השפעות הגומלין בין מתח וגוף.
תגובות טיפוסיות למתח
הטיעון בקצרה הוא כדלהלן:
מאורעות מסוימים גורמים לרגשות חזקים המעוררים תגובות גופניות מסוימות. חלק גדול מתגובות אלו נשלטות על ידי מערכת העצבים הסימפטטית שהינה רשת עצבית העוזרת להכין את הגוף למצבי חירום להתמודדות או להימנעות ובריחה.
התגובה הטיפוסית למצבי חירום כנראה התפתחה בתקופה בה אנשים התמודדות בעיקר עם איומים פיזיים על קיומם (לחימה, התמודדות עם טורפים ואיומי טבע). למרות שהאיומים איתם אנו מתמודדים היום הם רק לעתים רחוקות איומים על קיומנו הפיזי, הגוף פועל כאילו הם כאלה ומכין את עצמו להחזיר מלחמה או להימלט. האישונים מתרחבים וקולטים יותר אור, כלי הדם באזור העור מתכווצים ומפחיתים סכנה של דימומים במקרה של פציעה בעוד שכלי הדם במוח ובשרירים מתרחבים ומגדילים את אספקת החמצן לאזורים אלו. מערכת העיכול מורידה פעילות וחוסכת שימוש מיותר באנרגיה, קצב הלב גובר ולחץ הדם עולה.
תגובה למתח בעידן המודרני
תגובות אלו עזרו בעבר לאדם להתמודד עם איומים פיזיים על קיומו. רוב האירועים ביום יום שלנו הגורמים למתח אינם דורשים תגובות גופניות כאלו.
בדרך כלל אנשים נרגעים כאשר אירוע שגרם למתח עובר, במיוחד אם פעלו כדי להתמודד איתו. דמיינו למשל את תגובתכם כאשר אתם הולכים בסמטה חשוכה ושומעים צעדים של אדם הרץ מאחוריכם. גופכם מכין אתכם להתמודדות או לבריחה. כאשר אתם נמלטים מהאיום אתם נרגעים בהדרגה.
אם אתם כועסים על מנהל העבודה במקום עבודתכם זהו כבר סיפור אחר. גופכם יהיה אולי "מוכן לקרב" אך מכיוון שאתם מעוניינים לשמור על מקום עבודתכם אתם מנסים להתעלם מרגשות הכעס ולא להיכנס לעימות. באותו אופן אם אתם תקועים בפקק תנועה אין סופי ומאחרים לאירוע חשוב, אין בידכם דרך לפרוק את המתח המצטבר. מצבים אלו יכולים לגרום לסימפטומים של מתח. גופכם מתכונן לפעולה אך אין ביכולתכם לפעול.
שני גורמים אם עם כן, הופכים את התגובה הגופנית למתח, בימינו ובעיקר בעולם המערבי, לבעייתית. התגובה הגופנית אינה תואמת את האיום ונוצרת בעיה של "מתח" אותו צריך לנטרל.
מתח מתמשך
אנשים שונים מגיבים למצבי מתח באופן שונה. אצל אחדים לחץ הדם עולה בעוד גורמים אחרים אינם מושפעים. אחרים יגיבו בהפרשת יתר של חומצת קיבה. מדענים מעריכים כי תגובות גופניות אלו יכולות להפוך לפעילות קבועה של הגוף. כאשר הגוף לומד להגיב באותו אופן מספר רב של פעמים, גורם אחד או יותר יכולים לפעול פעילות יתר באופן קבוע. התוצאה תהיה נזק לרקמות הגוף.
מטרות
מטרת הטיפול בביופידבק הינה בדרך כלל לשנות תגובות למתח שהינן כבר בגדר הרגל, תגובות הגורמות לכאב או למחלה. בקליניקה נראה כי חלק גדול מהמטופלים שכחו כיצד להירגע. פידבק של תגובות גופניות כמו אינפורמציה על טמפרטורת העור, מתח שרירים, קצב הלב, ההזעה, לחץ הדם ועוד, נותנים בידי המטופלים דרך לחזות מצבי מתח או הרפיה. הפידבק יכול גם להוות חיזוק חיובי להצלחה בהורדת מתח, כמו מורה לפסנתר שסבר פניו החמור הופך לחיוך כאשר תלמידו מצליח להתמודד עם יצירה מורכבת.
השימוש הקליני בביופידבק
לביופידבק קליני יש כיום שימוש נרחב במגוון של בעיות בריאות בילדים ובמבוגרם.
- בעיות של חרדה ופחדים, הימנעות מתפקודים מסוימים כמו נהיגה, טיסה, נוכחות במקומות ציבוריים או סגורים וכו'.
- כאב וכאב כרוני, כאבי ראש לסוגיהם, כאבי גב, ארטריטיס וכאבים אקוטיים.
- הפרעות שינה וריכוז.
- מתח.
- היפראקטיביות בילדים ובמבוגרים.
- טיפול בבעיות לחץ דם.
- הפרעות במערכת העיכול.
- בעיות עור שונות.
- סימפטומים גופניים ונפשיים המופיעים אחרי טראומה.
- קור וכאב בקצות הגוף (בעיקר אצבעות) – Raynaud's Disease.
- אפילפגיה.
- בעיות של חוסר שליטה בצרכים.
- אסטמה.
- הפרעות אכילה ובעיות משקל.
- בתהליכי שיקום לאחר שיתוק ובבעיות תנועה.
נעשה שימוש בביופידבק גם לשיפור יכולות אצל אנשים הנמצאים בתנאי מתח גופני ו/או נפשי מתמיד גם אם לא זוהה סימפטום מרכזי המטריד אותם. ספורטאים או מנהלים מהווים דוגמא טובה לשימוש זה.
רשימה זו של בעיות בהן ניתן לטפל בביופידבק אינה שלמה. מחקרים הנעשה כיום ממשיכים בהתמדה להוסיף פרוטוקולים חדשים לטיפול בבעיות נוספות.
אחריות המטופלים
טיפול בביופידבק דורש דרישות מיוחדות מהמטופלים. עליהם לבחון את היום יום שלהם כדי לראות מה חלקם הם ביצירת מצוקתם. עליהם לפתח מודעות חדשה לגופם ולהשפעות סביבתיות עליהם. על המטופלים לקחת את מרב האחריות על בריאותם, לתרגל תרגילים שונים ולשנות הרגלים שתרמו לבעייתם.
תרגול
הטיפול בביופידבק עשוי לציין שינוי בתפיסת חיים. בשלבים הראשונים של הטיפול יש צורך בתרגול של עד שעה ביום. בהמשך יורד בהדרגה הצורך בתרגול והטכניקות השונות הנלמדות במהלך הטיפול נטמעות בתפיסה ובהתנהגויות של המטופלים.
המטפל
המטפלים בביופידבק יכולים להיות בעלי מגוון של התמחויות. מהם פסיכולוגים, רופאים, פסיכיאטרים ואחרים, עובדים סוציאליים, אחיות, רופאי שיניים, פיזיולוגים ופיזיוטרפיסטים. רובם משתמשים בטכניקות נוספות משטחם המקצועי במשולב עם השימוש בביופידבק.
האם כדאי לנסות טיפול בביופידבק?
אם אתם חושבים שתוכלו להפיק תועלת מטיפול בביופידבק, היוועצו על כך עם רופא המשפחה שלכם או עם אנשי מקצוע רפואיים אחרים היכולים להפנות אתכם לטיפול בביופידבק. בררו אתם מהם הטיפולים האחרים האפשריים לבעייתכם ובקשו להשוות בניהם על בסיס יעילות, אופי הטיפול, עלות ומשך הטיפול. בכל מקרה הגורם המפנה צריך לסיים את הבירור הרפואי בעניינך קודם להתחלת הטיפול בביופידבק. יתכן כי לבעייתך הרפואית יש סיבה הדורשת טיפול רפואי קודם ולכן בירור זה הינו הכרחי. מטפלים אחראיים בביופידבק לא יטפלו בך בכאב ראש, לחץ דם ובעיות אחרות לפני שתעבור את כל המבחנים הרפואיים האחראיים לאבחנה המדויקת. חשוב לדעת כי הטיפול בביופידבק יעיל לעיתים יותר כשהוא משולב עם שיטות טיפול אחרות. בררו גם נקודה זו.