הטיפול לסוגיו השונים

כאבי ראש (כאבי ראש תלויי מתח ומיגרנות)

לכאב מרכיב פסיכולוגי ומרכיב פיזיולוגי. כאבי ראש חוזרים יכולים לנבוע ממספר גורמים - לעתים המרכיב הגופני משמעותי יותר ולעתים דוקא המרכיב הפסיכולוגי והשפעות הלחץ על איכות הקשב הם המשמעותיים . למשל, רבים מכאבי הראש נובעים מלחץ נפשי שבעקבותיו יש הגברה בטונוס (מתח) שרירי באיזור הצואר, העורף והמצח. טיפול פסיכולוגי התנהגותי בגורמי המתח יכול לסייע בהפחתת הצטברותו. טיפול ביופידבק להפחתת המתח השרירי יסייע להגביר את השפעת הטיפול הפסיכולוגי. דוגמא בה הכאב נובע משילוב גורמים היא TMJ. ישנם אנשים המגיבים ללחץ באופן שמגביר את מתח השרירים באיזור הלסת. כאשר הלסתות במתח (tense) השרירים הטמפורליים גם הם מצויים במתח יתר ועקב ריבוי השרירים הקטנים באיזור הפנים כאב מקרין מאיזור הלסתות ( (TMJ לאיזור הפנים והראש. ביופידבק מסייע באופן משמעותי בהפחתת הדריכות השרירית באיזור ובהפחתת הרגישות לכאב.
כל אדם חש את הכאב בצורה ועוצמה שונה ועתים מתפתחים הרגלים התנהגותיים כגון המנעות מביצוע פעולות מסויימות בעקבות תחושת הכאב. המרכיב הסובייקטיבי של הכאב מושפע משילוב של מבנה גנטי, אירועי חיים וחיקוי של דמויות הוריות. על מנת שהטיפול יצליח חשוב לקחת בחשבון את המשתנים הייחודיים של כל אחד ואחד. בדוגמא של מיגרנה, הכאב קשור לליקוי במנגנון ויסות התכווצות והתרחבות של כלי הדם. לעתים מדובר במיגרנה שהבסיס ההורמונלי שלה משמעותי ואז טיפול ביופידבק יהיה פחות יעיל. במקרים בהם הבסיס למיגרנה הוא לחץ טיפול ביופידבק נמצא יעיל. במרכז נעשה שימוש גם בשיטת ה HEG החדשנית.

כאבים מסוגים שונים כולל פיברומיאלגיה

הסיבה לכאבים הנו שילוב בין גורמים פיסיולוגיים, גורמים פסיכולוגיים וגורמים חברתיים. מקורות הכאב אף הם מגוונים. במרכז מטופלים אנשים שאצלם הכאב נגרם כתוצאה משחיקה בעבודה ( Carpal Tunnel Syndrome, כאבי גב תחתון), כאבי ראש מגיעים במגוון צורות (כאבי ראש תלויי מתח בדרך כלל יטופלו בשילוב של כמה תוכנות ביופידבק ביחד עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי. בטיפול במיגרנות אנו משלבים ביחד עם טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי גם טיפול נוירופידבק חדשני הנקרא HEG). לטיפול בפיברומיאלגיה אנו משלבים פרוטוקול טיפול רב מימדי ייחודי הכולל עבודה עם ביופידבק של השתנות הדופק (HRV) ביחד עם ביופידבק למתח שרירי (EMG) וביחד עם לימוד מיומנויות התנהגויות וקוגניטיביות.
מכיוון שכל אדם חווה כאבים בצורה שונה, גם הטיפול חייב להיות מותאם אינדיבידואלית לכל אדם. אי לכך, הטיפול בכאב כולל התייחסות והכרות מעמיקה עם מבנה אישיותו של המטופל, לימוד טכניקות ביופידבק ויישום הטכניקות עד השגת שליטה על תפקודים של מערכת העצבים האוטונומית.

מעי רגיז- רגיש

תסמונת מעי רגיז (IBS) הינה תופעה הפוגעת באיכות החיים של 10% ל-20% מהאוכלוסייה. לתסמונת המעי הרגיז-הרגיש קשר הדוק למצבי לחץ סובייקטיביים
הלוקים בתסמונת סובלים מכאבי בטן ושינויים ביציאות כגון יציאות לא סדירות, עצירות או שלשול. תתכנה תופעות נוספות כגון תפיחות הבטן, דחיפות למתן צואה ויציאות עם ריר. עוצמת התסמינים ותדירותם משתנה מאדם לאדם ויכולה לנוע מתסמינים קלים מאוד שאינם משפיעים על מהלך החיים השגרתי ועד לתסמינים קשים ותדירים הפוגעים באיכות החיים.

תסמיני המחלה:

תסמיני המחלה מתחילים בדרך כלל בשנות העשרה המאוחרות עד שנות ה-20. הופעת התסמינים לפני אבחון התסמונת - לפחות שלושה חודשים יובל- משפט לא ברור. החולים סובלים בדרך כלל מכאבים עוויתיים באזור הבטן התחתונה, וחשים הקלה לאחר התרוקנות. הכאבים מוחמרים בנוכחות לחץ ומתח נפשי וכשעה - שעתיים לאחר האוכל. לרוב הכאבים אינם מופיעים בלילה. החולים סובלים מעצירות או שלשול, ולעיתים משתי הבעיות גם יחד.
חולים רבים מדווחים על יציאה קשה בבוקר ולאחריה יציאות רכות יותר, לרוב מלוות בהפרשה של ריר.
המצב החרדתי כנראה אינו הגורם להופעת התסמונת, אך התסמינים שלה עלולים לצוץ בתקופות של חרדה ומתח. המנגנון הפיזיולוגי הגורם לכך אינו ידוע אך ייתכן שאצל הלוקים בתסמונת קיימת רגישות יתר של מערכת העיכול המתעוררת בעת שהאדם נמצא במצב דחק.

כיצד מאבחנים את המחלה?

בשלב הראשון הרופא יבצע תשאול - אינטייק. בהמשך המטופל יעבור בדיקה גופנית מקיפה ולאחריה, בהתאם לנתונים, ימליץ הגסטרואנטרולוג על ביצוע בדיקות מעבדה שונות (ספירת דם, כימיה, תפקודי בלוטת התריס, בדיקות סרולוגיה שונות וצואה(. בהתאם לתוצאות הבירור הראשוני יחליט על הצורך בביצוע בדיקות עזר נוספות דוגמת תבחין רגישות ללקטוז, אנדוסקופיה ועוד.

גורמי המחלה:

א. מחקרים הראו שינוי בקשר העצבי וההורמונלי המקשר בין המוח למערכת העיכול ובין מערכת העיכול למוח.
ב. הפרעה בתנועתיות במעי הגס והדק. תנועתיות יתר עלולה לגרום לשלשול כתסמין בולט. תנועתיות מופחתת עלולה לגרום לעצירות כתסמין בולט.
ג. עליה בתחושת הכאב הסובייקטיבית. אצל חלק מהלוקים בתסמונת קיים סף נמוך לתחושת הכאב המשודר מדופן המעי גם בנוכחות לחץ ונפח נמוך באופן יחסי, אשר לרוב אינו גורם אצל מרבית האוכלוסייה לתחושה של כאב.
ד. התמלאות של פי הטבעת או חלקי מעי אחרים בנפח בכמות קטנה יחסית, שמיצר לחץ של גז נמוך עלולה לגרום להופעה של כאב בטן וצורך להתרוקן בתכיפות. מחקרים הראו כי תכולת הגז, המרכיבים, הנפח והלחץ במעי של חולים אלו תקינה.
ה. סיבות פסיכוסוציאליות. יותר ממחצית מהחולים הלוקים בתסמונת שפונים לעזרה רפואית סובלים מבעיות כגון דיכאון או חרדה. הבעיות הפסיכולוגיות משפיעות על תגובת החולה לתחושת הכאב.

מהן דרכי הטיפול?
להשגת תוצאות מיטביות רצוי שהטיפול בתסמונת, לצד טיפול קוגניטיבי התנהגותי משולב ביופידבק יכלול גם:
טיפול תזונתי - רצוי לקבל הפניה לדיאטנית קלינית וביחד להרכיב תפריט מתאים תוך כדי בדיקת האפשרויות השונות וההשפעות של מזונות שונים על הופעת התסמינים.

מומלץ ביותר להקפיד על פעילות ספורטיבית באופן סדיר- הן להסדרת פעילות המעי והן להקלה על מתח נפשי.

טיפול תרופתי - במידה שהטיפול המשולב בנוסף לשינוי שינוי באורח החיים אינו מספיק, לעיתים יש צורך בטיפול תרופתי. הטיפול המומלץ משתנה בהתאם לתסמיני המחלה. במקרי עוויתות מעי יינתן טיפול בתרופות נוגדות התכווצות הנלקחות סמוך למועד הארוחה. במקרי שלשול יינתנו תרופות נוגדות שלשול. במקרי עצירות ניתן לטפל בסיבים תזונתיים, ובמידה וטיפול זה לא עוזר אושרה לאחרונה לשימוש תרופה הנקראת "זלמק" אשר מעודדת את פעילות המעי. במידה והאדם סובל בנוסף גם מחרדות או דיכאונות, טיפול תרופתי בנוגדי דיכאון מקל משמעותית על התסמינים.

יתר לחץ דם

כמיליון ישראלים סובלים מ"יתר לחץ דם". כיוון שהמחלה אינה מכאיבה, רוב הסובלים ממנה אינה מודעים לה כיון שהמחלה אינה מלווה בכאב אך היא בהחלט מחלה מסכנת חיים.

יתר לחץ דם מאיץ טרשת עורקים, ומהווה גורם סיכון להתפתחות אירועים מוחיים, התקפי לב ואי ספיקת לב, כשל כלייתי ופגיעה בכלי דם.

טיפול מתאים יכול למנוע את נזקי המחלה ע"י הפחתה ב-40% בסיכון לאירוע מוחי וב-20% את הסיכון לאירוע לבבי.

ערך לחץ הדם מובע בשני מספרים סיסטולי (גבוה) ודיאסטולי (נמוך). לדוגמא: לחץ דם 120/80 אומר שלחץ הדם הסיסטולי הוא 120 ולחץ הדם הדיאסטולי הוא 80 ממ"כ. טיפול המשלב ביופידבק ביחד עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי יעיל בדרך כלל לאילו שלחץ הדם אצלם נמצא כגבולי עד 140/90) . כיון שלחץ הדם מושפע ממצבו הנפשי של הנבדק בעת המדידה לעתים מופיעה תופעה הנקראת "תסמונת החלוק הלבן" שבה דוקא בעת בדיקה אצל הרופא מתקבלים ערכי מדידה גבוהים במיוחד. טיפול ביופידבק משולב עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי המשלב חשיפה הדרגתית נמצא יעיל במקרים רבים. הטיפול במרכז יכול להתקיים במקביל לטיפול תרופתי או בלעדיו, בכפוף לדעתו של הרופא המטפל. במרכז ניתן טיפול ייחודי המשלב טיפול פסיכולוגי לויסות לחצים ביחד עם טיפול ביופידבק HRV.

הפרעות קשב וריכוז

הטיפול במרכז כולל שילוב בין טיפול נוירופידבק (גם ביופידבק של גלי מח וגם HEG), טיפול ביופידבק של HRV ועבודה על המרכיב האימפולסיבי שבו נמצא שהשילוב בין CBT לבין ביופידבק יעיל.
במקרים מסוימים, ובתאום עם הרופא המומחה המטפל בבעיה, הטיפול הניתן במרכז עשוי לבטל את הצורך בטיפול תרופתי (ריטלין).

תפקוד מיני לקוי

בעזרת השילוב הייחודי של ביופידבק עם CBT אנו מסייעים הן במרכיב מתח הציפייה והן במרכיב חרדת הביצוע הקשורים קשר הדוק לקשיים בתיפקוד המיני.
Landry T, Bergeron S, Dupuis M, Desrochers G. The treatment of provoked vestibulodynia: a critical review. Clinical Journal of Pain, 2008, 24, 155-171.

שיקום קדיולוגי / בניית חוסן של המע הקרדיו וסקולרית

במרכז ניתנות סדרות טיפוליות הן למטרות של שיקום לאחר אירוע לבבי, והן למטרות של מניעת אירועים כאלה. בשנים האחרונות התפרסמו מספר מחקרים שהראו קיום קשר בין סטרס מוגבר לבין ובין התקפי לב. נמצא כי חרדה קשורה להתקף לב באופן בלתי תלוי בגיל, השכלה, מצב משפחתי, משקל, לחץ דם ושומנים בדם. בעזרת טיפול ביופידבק משולב בטיפול קוגניטיבי התנהגותי ניתן ביעילות לוסת מתחים. עוד נמצא כי אימון קבוע עם מדד השתנות קצב הלב (HRV) משפרת את חוסנה של המערכת הקרדיו-וסקולרית, לעומת זאת מדדי HRV נמוכים קשורים לתחלואה ולהגברת הסיכון לתוצאה קטלנית בהתקף לב שני. בעבודה במרכז מושם דגש על עבודה עם מדדי ביופידבק של השתנות פעימות הלב ביחד עם עבודה על יכולת להפחית דאגות בעזרת מדדי ביופידבק אחרים זאת לצד אימון בטכניקות לויסות לחצים המגיעות מהפסיכולוגיה הקוגניטיבית התנהגותית ומתחום המיינדפולנס.

הפרעות חרדה וחרדות שונות

ביופידבק ביחד עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינן שיטות מבוססות מבחינה מחקרית להתמודדות מוצלחת עם חרדה ובמקרים מסויימים שילוב זה מונע את הצורך בשימוש בטיפול תרופתי.

בעיות עור

כיום הולכת וגוברת ההכרה ממקרים מדעיים והן מרפואת המזרח שקיים קשר בין לחץ נפשי לבין מחלות עור מסויימות כגון פסוריאזיס ודרמטיטיס אטופי. בעזרת טיפול משולב (ביופידבק ופסיכולוגי) ניתן בצורה משמעותית להקל על סימפטומים הקשורים למחלות אלו.

הכנה ללידה באמצעות טיפול משולב קוגניטיבי התנהגותי וביופידבק

במהלך לידה עוברת היולדת מספר שלבים שונים מבחינה פיזיולוגית. על מנת להתמודד טוב יותר עם שלבי הלידה השונים ועם הסטרס הכרוך בלידה אנו משלבים שלבים הכנה קוגניטיבית- התנהגותית יחד עם תרגול ביופידבק, שמטרתם לשפר את השליטה בתהליכים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים. בין היתר אנו משלבים טכניקות של לימוד נשימה סרעפתית, מדיטציה, הרפיית שרירים ודמיון מודרך ביחד עם שינויים נחוצים באורח החיים.

הפרעות שינה

כ-30% מהישראלים סובלים מנדודי שינה. אלה מתבטאים בשינה לקויה, קשיים בהירדמות, יקיצות מרובות במהלך הלילה המלוות בקשיים להרדם שוב, יקיצות בוקר מוקדמות וחוסר יכולת להרדם שוב
נדודי שינה כרוניים גורמים לעייפות, ישנוניות במשך היום, שינויים וקשיים במצב הרוח כמו עצב, חרדה ועצבנות, בעיות ריכוז ובעיות בזיכרון, תסכול ופחד מחוסר היכולת להירדם וחוסר השינה. במקרים רבים הקושי להרדם קשור לעוררות יתר.
אימון ביופידבק הינו יעיל ביותר על מנת לרכוש יכולת משופרת לשליטה ברמות העוררות הגופנית המוגברת דוקא בשלב בו יש צורך בהפחתתן. בעזרת טכניקות מתחום ה-CBT ניתן לשפר את תבנית השינה הלקוייה לרכוש הרגלי שינה נכונים יותר, להפחית את מתח הציפייה והנטייה לחשיבה דאגנית, אשר משפיעים לרעה על היכולת להירדם.
מחקרים רבים שנעשו ברחבי העולם ב- 20 השנים האחרונות, מצביעים על כך ש CBT לבדו הינו טיפול יעיל ביותר באינסומניה ושהשפעתו טובה יותר מזו של טיפול תרופתי במצבים של אינסומניה כרונית. כמו כן נמצא שהוא טוב למניעת השנות הבעיה בניגוד לטיפול תרופתי שהוא בעל השפעה חולפת.